2021-05-20
HTML, ”Hypertext Markup Language” är det märkspråk som beskriver en webbsidas struktur [13]. HTML kan även användas för att inkludera annat innehåll på sidan, t.ex. bilder [13] eller för att ge information om sidan, s.k. metainformation [13]. HTML-dokument består av element som i sin tur består av taggar och det innehåll de omger (med undantag för tomma element) [13]. Språket grundades av Tim Berners-Lee på CERN i början av 90-talet [13]. Berners-Lee anses vara webbens uppfinnare [13]. Språket var inspirerat av SGML (Standard Generalized Markup Language), ett annat märkspråk som användes på CERN, och bestod då av 18 element [13].
TCP/IP är ett nätverksprotokoll som egentligen består av två protokoll, TCP (”Transmission Control Protocol”) och IP (”Internet Protocol”) [13]. Protokollet innehåller regler för hur datorer ska kommunicera med varandra [13]. Det utvecklades av USA:s försvarsdepartement (US Department of Defense) [13]. IP letar reda på ip-adressen till datorn som data ska skickas till och TCP sköter sedan kommunikationen [13]. TCP/IP delar upp information i paket som sedan sätts ihop på andra sidan när de har överförts [13]. Kommunikationen delas upp i fyra olika lager där varje lager hanterar en viss del av kommunikationen och informationen som överförs går igenom alla fyra lager [13]. Dessa lager är datalänklagret, internetlagret, transportlagret och applikationslagret [13]. I applikationslagret ingår bl.a. protokoll som HTTP och FTP [13].
Hypertext Transfer Protocol är ett protokoll för överföring av information mellan webbläsare och webbserver [13] och utgör grunden för datakommunikation på webben [13]. HTTP grundades av Tim Berners-Lee [13] som även grundade HTML [13]. HTTP används inom ramen för TCP/IP och protokollet bygger på att webbläsaren skickar en förfrågan gällande t.ex. en webbsida som webbservern sedan skickar till webbläsaren, i det här fallet i form av ett HTML-dokument [13]. Webbläsaren kontaktar först en DNS-server för att få tag på webbserverns ip-adress [13]. Kommunikationen mellan webbläsaren och webbservern sker via TCP [13].